Salut, numele meu este Valeria Botnari, de trei ani sunt membru activ în clubul Top Toastmasters Chișinău și în cele ce urmează o să îți relatez partea mea subiectivă de adevăr despre tot ce înseamnă să urmezi o cale în Pathways.

Relația mea cu calea Planificare Inovativă din Pathways a început acum trei ani și evoluează până în prezent. Pot sa spun că a fost un ”blind date” (întâlnire pe nevăzute) organizată de testul de pe platforma Toastmasters Internațional. Și, dacă, de obicei, întâlnirile pe nevăzute au un final ciudat și nefericit, în cazul meu a fost unul surprinzător.

Știam perfect că am o problemă cu planificarea, managementul sarcinilor și a timpului, de aceea calea Planificare Inovativă sugerată de platformă era un răspuns logic. Însă, cum pot să îmi soluționez toate aceste probleme în cadrul unui club de oratorie și leadership? Pai uite că se poate!

Așadar pot să fac o paralelă: relația mea cu calea Planificare Inovativă este ca și cei 12 ani de școală. În clasele primare, nu înțelegi nimic și ai nevoie de ajutor pentru că îți este frică să te manifești, dar ești atât de curios și plin de entuziasm să te faci auzit. Aceste sentimente au încununat primul meu nivel din Toastmasters, dar mentorul meu m-a susținut și m-a ajutat să depășesc barierele. Emoțiile de la discursul de ”sparge gheața„ și glumele făcute atunci mi-au descoperit laturile de vorbitor. Baza a fost pusă!

La gimnaziu deja simți că lucrurile sunt puse pe roate. Îți asumi roluri și sarcini pentru că știi că o să reușești să le îndeplinești. Ai tot suportul învățătorilor, colegii te încurajează să îți depășești limitele. Cauți un grup de oameni în care să te simți bine, și locul tău în acel grup. Poate esti liderul tocilarilor, sau poate ești consilierul liderului. Încerci noi provocări, iar toate disciplinele pe care le treci vin în ajutorul orientării tale în carieră. Nivelul doi din Pathways, mi sa părut unul foarte plictisitor. Însă, el m-a ajutat să înțeleg ce fel de orator și lider sunt, dar cel mai important, m-a făcut să înțeleg ce fel de orator și lider vreau să fiu.

Anii de liceu sunt formidabili. Ești deja atât de dusă de val, plină de entuziasm, și vrei cât mai curând să scapi de manuale și examene, să îți vezi diploma de atingere a următorului nivel. La nivelul trei ai de făcut doar un proiect, ca să fie validat, acest nivel l-am trecut în mai mult de un an. Erau și alte 13 proiecte adiționale la dorință de executat. Țin minte perfect sfatul mentorului meu: ”Valeria, te îndemn să bifezi toate proiectele din acest nivel.” pauză, ”Și apropo, ce zici să aplici pentru o funcție în board, cred că o să te ajute mult în ați atinge scopurile.”

Primul proiect din nivelul trei a fost bifat în calitate de Vice-președinte relații cu publicul, în clubul Top Toastmasters Chișinău, și acesta a presupus: prezentarea unei propuneri. Am formulat o întreagă strategie de comunicare și am împachetat-o într-un discurs. Pe parcurs am bifat toate cele 13 proiecte adiționale, printre care se regăseau instrumente de construire a relațiilor prin networking, de a inspira publicul prin arta povestirii, de varietate vocală, limbaj al corpului, simțul umorului.

De altfel cu discursul livrat la proiectul destinat dezvoltării simțului umorului al luat locul doi la Concursul de discursuri umoristice de la Arie.

Acum că am absolvit liceul abia aștept să merg la facultate și doctorat, bifând și celelalte niveluri din calea Planificare Inovativă din Pathways. Inconștient și neintenționat îndeplinind proiectele și sarcinile atribuite funcției mele în club, am rezolvat și probleme cu care m-am pornit în această călătorie.

Așadar, le spun Adio problemelor cu planificarea, managementul sarcinilor și a timpului. Iar dacă se mai cer prin ospeție, știu rețeta perfectă pentru a depista soluții inovative.

Sumarizând pot spune că fiecare persoană care își dorește o schimbare, trebuie să treacă printr-o transformare, iar fiecare etapă al acestui proces de transformare este o întreagă aventură din care putem deduce doar beneficii.

Vă îndemn să pășiți în lumea Toastmasters, iar dacă alegeți calea Planificare Inovativă din Pathways, veți fi plăcut surprinși de surprizele care vă așteaptă.