Vorbitul în public te poate ajuta să fii promovat la locul de muncă și să te dezvolți personal. Majoritatea dintre noi au diverse temeri legate de public speaking (sondajele spun că aproximativ 90% dintre persoanele care țin un discurs se tem) iar ceea ce nu spune multă lume este că vorbitul în public necesită pregătire.
„Cum să vorbim în public” este un ghid ideal în care Dale Carnegie oferă diverse sfaturi pentru cei ce întâmpină dificultăți în ceea ce privește construirea unui discurs expresiv și stăpânirea emoțiilor ce iau naștere în timpul vorbirii.
De reținut sunt următoarele:
- Începeți cu o dorință puternică și îndârjită
Vorbitul în fața unui public nu este o capacitate imposibil de dobândit. Poate fi privită ca orice altă abilitate pe care o posedă cineva. Așadar, oricine are suficientă dorintă poate îmbunătăți acest aspect.
- Exercițiul este cel mai important
Exercițiul este un factor substanțial, poate chiar cel mai important. Iar cel mai bun loc unde poți să practici continuu arta oratorică este chiar clubul Top Toastmasters.
- Notitele nu sunt o idee bună
Pentru ca publicul tău nu își dorește să te asculte citind, el vrea să te audă vorbind. Mai mult din jumătate din atenția pe care ai putea să o primești din partea oamenilor aflați în fața ta va fi distrusă dacă apelezi la notițe în timpul discursului.
- Nu te bloca
Oricât de bine ești pregătit, se poate întâmpla oricând să uiți anumite cuvinte în timp ce vorbești. Cum evadezi din această situație? Reia ultimele cuvinte ale ultimei fraze pe care ai transmis-o. În acest mod poți construi o frază nouă care să mențină discursul pe linia de plutire.
O concluzie memorabila
în ceea ce privește finalul discursului, acesta nu poate lipsi. Majoritatea ascultătorilor păstrează în minte concluzia discursului tău mai bine ca restul conținutului. Așadar, finalul trebuie să fie un demn de retinut.
După cum spunea Dale Carnegie ” Suntem legați de această lume prin patru trăsături comune. Suntem evaluați și clasificați în funcție de aceste patru lucruri: ceea ce facem, cum arătam, ceea ce spunem si cum spunem. Adesea, suntem judecati dupa cum vorbim.”