Discurs 6: Vocal Variety

Toastmasters: un sistem dezvoltat începând cu 1924, pentru a ajuta pe oricine să devină un bun speaker. Prima parte a formării unui speaker este desfășurată în 10 proiecte, în cadrul cărora “novicele” învață elementele de bază ale unui discurs. În cadrul precedentelor articole despre Toastmasters, am descris elemente esențiale ale unui discurs de succes, cum ar fi limbajul corporal, cuvintele folosite, organizarea discursului.

 

Varietatea vocală, într-un discurs ToastmastersVarietatea vocală, într-un discurs Toastmasters

În cel de-al șaselea proiect Toastmasters, vei exersa folosirea varietății vocale ca să subliniezi idei, emoții sau trăiri și să întărești impactul discursului asupra publicului.

Vocea poate avea câteva caracteristici esențiale, pe care le poți exersa și modifica, adaptându-le discursului tău:

1. Intensitatea vocii într-un discurs Toastmasters

Volumul vocii trebuie adaptat, în primul rând, numărului de persoane care te ascultă și dimensiunii sălii în care te afli. Vorbind prea încet publicul se va chinui să-ți audă cuvintele, vorbind prea tare vei deranja și plictisi audiența. Pe de altă parte, o emoție puternică poate fi însoțită de o voce puternică . Mai multe despre intensitatea sonoră poți afla aici.

2. Înălțimea sunetului

Înălțimea sonoră este definită de cât de înalt sau jos se află sunetul vocii tale pe scara muzicală. Aceasta poate varia de la o voce monotonă la una stridentă, ducând la plictisirea ascultărorilor sau făcându-i să-și acopere urechile. Vezi aici mai multe detalii tehnice legate de înălțimea sunetului.

3. Debitul

Acesta este numărul de cuvinte pe care le rostești într-un minut (sau altă unitate de timp). Un debit verbal foarte ridicat înseamnă că vei vorbi foarte rapid. Asta ar putea face ca unii ascultători să piardă șirul ideilor tale și să nu mai înțeleagă ideile pe care le expui. Un debit verbal prea scăzut i-ar putea face să-și piardă interesul. În mod uzual un debit de 120-160 de cuvinte s-a devedit a fi cel mai eficient.

4. Calitatea vocii

Vocea poate fi plăcută, naturală sau dură, nazală. Cum sună vocea ta? Cel mai simplu este să te înregistrezi vorbind și să-ți asculți vocea. Încearcă să dezvolți o voce relaxată, plăcută urechilor. De asemenea, dezvoltă-ți calități vocale precum naturalețea și expresivitatea.

Pauzele în discurs

Uneori o pauză poate ajuta de mii de ori decât orice cuvânt. La unul dintre discursurile pe care le-am avut în cadrul Toastmasters Competent Communicator, mi-am propus să motivez publicul să devină donatori de sânge. Spre finalul discursului am proiectat un filmuleț despre problemele lipsei sângelui în spitalele din România. Puțin dramatic, pentru a-și face efectul. La finalul filmului, am tăcut. I-am lăsat în tăcere, privindu-i. În acele momente orice cuvânt aș fi rostit, ar fi stricat efectul filmului. Uneori tăcerea este de aur.

Expresivitatea vocii

În timp ce susții un discurs Toastmasters, vocea ta poate arăta o gamă largă de emoții: onestitate, furie, iritare, sarcasm, bucurie, dezamăgire, etc. Fă ca vocea ta să reflecte aceste emoții în timp ce vorbești. Însoțește cuvintele rostite de emoțiile potrivite.

Obiectivele discursului 6 Toastmasters

  1. Folosește o voce plăcută, care să exprime prietenie și naturalețe.
  2. Adaptează caracteristicile de mai sus ale vocii tale, la discursul tău. Folosește diferite tonuri de intensitate, înălțime sau debit pentru a exprima ideile tale.
  3. Include pauze, care să întărească emoțiile transmise.

Resurse suplimentare

 

Sursa