În orice discurs Toastmasters sau de altă natură este esențial să vorbești clar și să folosești puterea cuvintelor. La proiectul anterior ai învățat să îți organizezi un discurs astfel încât să fie convingător și să transmită cu putere mesajul tău către ascultători. Proiectul 4 se concentrează pe modul în care vorbești (How to say it).
Vorbește pentru ascultători
Atunci când scrii discursul imaginează-te în pielea celor care te vor asculta. Dacă nu o să te înțeleagă mesajul tău, el va fi pierdut. Nu o să ai ocazia să îl repeți, pentru ca ei să te înțeleagă. De aceea nu livra un discurs scris și gândit pe hârtie, ci unul destinat a fi rostit.
În orice discurs Toastmasters folosește construcții gramaticale și propoziții scurte
În timpul discursului alege cuvintele scurte și construcții gramaticale simple. Cuvintele să fie din limbajul uzual (cu excepția cazului în care susții un discurs tehnic sau de specialitate) astfel încât cei care te ascultă să “prindă” imediat ideile transmise.
Evită frazele stufoase în care ascultătorul va pierde până la sfârșit ideea cu care ai început. Frazele și propozițiile scurte sunt mai ușor de pronunțat pentru tine, iar impactul lor asupra publicului este mai mare.
De asemenea nu lungi discursul, 5-7 minute sunt suficiente la un discurs Toastmasters al proiectului 4.
Fii specific și folosește cuvinte vii
În timpul discursului folosește termeni specifici, mai ales dacă faci comparații. Utilizează cifre pentru a arăta clar la ce te referi: de exemplu “durează 5 minute”, în loc de “nu durează mult”. Evită cuvintele care duc la generalizări și pot induce concluzii eronate în mintea ascultătorilor, fii specific în afirmații.
De asemenea, alege cuvinte care să incite curiozitatea audienței și să îi mențină atenți pe durata întreguluidiscurs Toastmasters. Alege verbe de acțiune, care sugerează energie (a striga, a sări, etc)
Fii zgârcit cu cuvintele
După ce ai scris textul discursului, pe măsură ce îl revezi elimină toate cuvintele care nu sunt necesare. Construcțiile complexe înlocuiește-le cu altele mai scurte, în măsura nu este afectat mesajul transmis. Simplifică textul pentru a păstra mesajul cât mai simplu și ușor de asimilat.
Vorbește corect
Atenție la acordul diverselor elemente ale propozițiilor. Ai grijă să pronunți corect fiecare cuvânt. Pentru a își ușura munca, vezi și punctul precedent.
Cum te asiguri că vei avea un bun discurs Toastmasters la proiectul 4?
- Începe prin a alege un subiect potrivit. Ceva simplu, de exemplu o întâmplare prin care ai trecut ar putea fi excelent.
- Stabilește obiectivul discursului tău, așa cum ai învățat la al treilea discurs Toastmasters (Get to the point).
- Organizează atent totul, cu o introducere incitantă, un cuprins care să descrie subiectul ales și o concluzie adecvată. Vezi sfaturile de la cel de-al doilea discurs Toastmasters.
- Revezi ce ai învățat la proiectele precedente și feedback-ul primit la primele 3 proiecte. Alege să corectezi cele mai importante 1-2 probleme asupra cărora evaluatorii ți-au atras atenția.
- După ce ai scris discursul, citește-l cu voce tare. Observă dacă se leagă plăcut cuvintele și propozițiile în timp ce vorbești.
- Ca de obicei, repetă discursul de 10-20 de ori până când vei reuși să vorbești fluent și natural. Este important să te simți bine rostind discursul. Dacă ceva ți se pare forțat, schimbă ideea în cauză.
- Evită notițele. De acum încolo evită să folosești notițele la orice discurs Toastmasters.
- În timp ce susții discursul, exprimă convingere și încredere. Dacă simți că ai emoții, ignoră-le și mergi mai departe. Nuita că cel mai probabil cei din sală nu-ți vor observa emoțiile (de obicei așa se întâmplă).
Resurse suplimentare
- Discurs Toastmasters 4, “How to say it”, în manualul Competent Communicator (PDF)
- Speech 4 How to say it, discurs Toastmasters 4, susținut de Jason McGarva, Toastmasters Providence (engleză)
- Speech 4, How to say it, “The Dirty Secret of Work” (engleză)