Discurs 1: Ice Breaker

Ai decis așadar să ții primul discurs Toastmasters(Speech one: The Ice breaker). Discursul 1 Toastmasters este menit să spargă gheața.

Privește-l ca o modalitate de a te prezenta celor din clubul Toastmasters și un prim contact al tău cu lumea vorbitului în public. Nu încerca să impresionezi în mod special, fii doar tu însuți.

Urmărește mai ales:

Să te prezinți celorlalți, să te faci cunoscut

Ca și nou membru Toastmasters, ai ocazia acum să te faci cunoscut, să te prezinți tuturor. Acesta este de altfel principalul scop al proiectului 1 “Ice Breaker” din manualul “Competent Communication“: să ieși în față și să spui cine ești tu. Să vorbești despre tine însuți ar trebui să îți fie ușor, deoarece tu te cunoști cel mai bine.

CÂTEVA EXEMPLE

Sparge gheața și ieși pe scenă

Ei bine a sosit clipa să începi practica și să ieși în fața publicului. Acesta este momentul, iar pe viitor îți vei aminti mereu de acest prim discurs.

Fă cunoștință cu teama de vorbit în public

Poate vei fi printre puținii norocoși care nu vor avea niciodată emoții să vorbească în fața unui public. Statistic vorbind majoritatea oamenilor au emoții în fața unei săli cu ascultători. Tot statistic s-a constatat că teama de vorbit în public este mai dureroasă ca teama de moarte.

Există mai multe teorii legat de motivele pentru care oamenii au o asemenea frică să iasă pe scenă. Printre acestea sunt teama de eșec, frica de a nu te face de râs în fața altora, amintiri din școală când profesorii te-au făcut cu ou și oțet la tablă în fața colegilor, etc.

Și nu există decât o singură modalitate de a o depăși: să ieși în față și să vorbești. De atâtea ori până când vei învăța să accepți emoțiile și nu te vor mai afecta.

Cum te asiguri că vei avea un discurs Toastmasters excelent?

Scrie-ți discursul

În majoritatea cazurilor acest discurs este despre tine. Există și excepții, eu îți recomand însă să păstrezi subiectul discursului legat de tine însuți.

Stabilește câteva elemente importante pe care vrei să le amintești: de exemplu un eveniment important din copilărie, o persoană care ți-a marcat adolescența. Crează o poveste si spune-o ca în fața unor prieteni. Scrie o schiță a discursului și stabilește-i o formă finală. Personal nu-ți recomand să scrii discursul complet pe hârtie, ci mai degrabă o schiță cu elementele principale. În nici un caz nu citi întreg discursul de pe hârtie.

Ai grijă ca discursul tău să aibă o scurtă introducere, un cuprins și o încheiere. Introducerea și încheierea le poți memora, cuprinsul îl schițezi ca mai sus.

CÂTEVA EXEMPLE

Exersează

Nu te du acolo fără să știi ce ai de spus. După ce ai stabilit ce vei spune, exersează discursul. Poți să o faci în fața oglinzii sau nu neapărat. Poți ruga câțiva prieteni să joace rolul publicului.

În mod normal un discurs Toastmasters trebuie repetat de cel puțin 10-20 de ori înainte de a te urca pe scenă. În cazul discursului 1, nu este neapărat nevoie de așa multe repetări. Fă-o totuși de minim 3-4 ori înainte.

Nu te lăsa pradă emoțiilor

Dacă vei avea emoții pe scenă ține minte că 90% din public nu va sesiza asta dacă nu le atragi atenția. Deci nu folosi vreodată expresii de genul “Mă scuzați că am emoții“, nu atrage atenția asupra emoțiilor. Ignoră-le și continuă ce ai de spus.

Așadar:

  • Scrie o scurtă descriere a ta: cine ești, ce ai făcut, ce ai important de spus.
  • Dacă se poate include 1-2 întâmplări nostime pentru a face publicul să se destindă.
  • Nu depăși 5 minute.
  • Fă-ți notițe dacă ai nevoie, dar nu citi discursul de pe foaie!
  • Dacă te încurci, pur și simplu treci la următoarea idee.
  • Dacă ai emoții nu o spune. Ignoră-le și treci mai departe.
  • Îți recomand să ceri cuiva să te filmeze și să păstrezi filmarea ca material de referință. Ulterior vizionează filmul și găsește ce trebuie să îmbunătășești. Vei putea în viitor să te compari cu acest prim discurs și să realizezi cum ai evoluat.
  • Folosește cu înțelepciune evaluările primite. Nu le lua ca pe un atac personal, ci ca pe un feedback primit din care  poți învăța ce să îmbunătățești în stilul tău.

Resurse suplimentare

Acest material face parte dintr-o serie de articole pe care doresc să le scriu pentru a promova dezvoltarea abilităților de vorbit în public și a clubului Toastmasters România. Voi scrie articole asemănătoare pentru următoarele discursuri Toastmasters, articole care să ajute dezvoltarea abilităților de vorbit în public. Orice sugestie este binevenită, printr-un comentariu sub articol.

CÂTEVA EXEMPLE

Sursa