Valeria Botnari – Etica în oratorie

Etica vorbitului în public vă poate face sau vă poate distruge aspirația de a deveni un vorbitor eficient. Sigmund Freud a spus odată că „civilizația a început pentru prima dată când o persoană furioasă a aruncat un cuvânt în loc de o piatră”.

Afirmația respectivă este dovada faptului că în societatea civilizată, astăzi, etica discursului este cartea de vizită a unui retor de succes. Pentru ca etica discursului public să fie productivă, trebuie să existe responsabilitate din ambele sensuri, atât de pe scenă, dar și din partea publicului vis a vis de ce li se spune.

În secolul al XXI-lea, „libertatea de exprimare” este un drept fundamental atribuit fiecărei persoane, dar este important să înțelegem că este necesar să ne asumăm responsabilitatea pentru ce vorbim în fața unui public.

Etica în oratorie sunt reguli nescrise sau un cod de conduită pe care fiecare vorbitor ar trebui să le cunoască și să respecte. Dar rețineți că responsabilitatea etică reprezintă discursuri cumpătate, oneste, temeinice și bine susținute, ca o chestiune de credibilitate și respect față de ascultătorii noștri.

În cele ce urmează am selectat pentru dumneavoastră câteva îndrumări ca să avem prestații publice cât mai etice.

Arătați respect pentru publicul dvs. Acesta este numărul unu pe lista mea, deoarece publicul determină în cele din urmă cât de reușit este discursul tău. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înveți ca orator este să arăți respect pentru publicul tău. Dacă ratați acest punct, sunteți destinați eșecului chiar înainte de a începe!

Toată lumea adoră să fie respectată, cu siguranță nu arată respect să vorbești cu audiența ta arogant, făcând aluzie la elemente de sex, religie, etnie, rasă, educație sau statut social. Dacă transmiterea punctelor dvs. necesită folosirea de exemple practice, evitați să folosiți glume în detrimentul publicului tău! Mai degrabă, utilizați autoironia.

Asigurați-vă că obiectivul dvs. este etic. Dacă obiectivul discursului dumneavoastră este de a motiva oamenii să se implice în activități dăunătoare, ilegale sau lipsite de etică, atunci vă recomand să evitați  vorbirea în public. Este la fel de simplu! De exemplu, cum percepi un vorbitor public foarte bun care promovează extremismul, sexismul, terorismul și multe altele care se finalizează cu ismul? Etic? Mă îndoiesc de asta.

Încă o cutumă etică este să Respectați timpul publicului dvs. Asigurați-vă că ceea ce vreți să spuneți merită timpul audienței voastre. Ați venit în fața unui public mai mult decât pentru a Vă mângâia orgoliul.

Pregătiți-vă discursul. O bună pregătire este o regulă etică în oratorie pe care nu recomand să o treceți cu vederea. Aceasta este o problemă etică nu doar pentru că nivelul de pregătire determină nivelul succesului tău, ci și pentru că arată cât de mult respect acorzi audienței tale.

Încă o uzanță etică este să Fiți sinceri și nu induceți publicul în eroare.

Cum v-ați simți dacă ați asculta un discurs care var plăcea nespus de mult, dar mai târziu ați descoperi că faptele prezentate în discurs au fost distorsionate pentru a se potrivi cu motivele egoiste ale vorbitorului? Pun pariu că vă veți simți prost și foarte dezamăgit.

Etica în vorbirea în public cere să fiți onest și corect în informațiile pe care le prezenți audienței. Nu-i induceți în eroare intenționat. Nu denaturați faptele pentru a se potrivi cu scopul dvs. Dacă nu sunteți sigur despre o informație, un fapt sau o statistică, nu o utilizați. Nimic nu poate afecta credibilitatea unui vorbitor mai mult decât informațiile inexacte, distorsionate.

Evitați plagiatul. Evitați să folosiți munca altei persoane fără permisiune. Acordați credit ori de câte ori faceți referire la munca altcuiva. Acest lucru vă crește și credibilitatea. Iar un orator credibil este acel care a cucerit încrederea publicului său.

Toată lumea este unică. Deși este o idee bună să învățați de la alții, în special de la cei pe care îi considerăm modele, nu încercați să fiți altcineva! Fiți autentici în livrare. Când încercați să copiați pe cineva, publicul va observa asta și acest lucru vă va afecta credibilitatea și va reduce eficiența livrării dvs. Pur și simplu fii tu însuți!

Este adevărat că putem trece în revistă mai multe idei etice de care să ne conducem pe calea oratoriei, și îmi rezerv în totalitate dreptul de a completa aceasta listă. Dar, cred că punerea în practică chiar și a cel puține enumerate mai sus bucura enorm precum și ar aduce valoare și credibilitate dvs. în calitate de retori.

 

 

Surse: https://trainingmag.com/observe-presentation-ethics-and-etiquette/

https://toughnickel.com/business/the-ethics-in-public-speaking