Discurs 5: Your body speaks

Limbajul corporal este unul din elementele de bază ale discursului Toastmasters. În orice tip de comunicare face-to-face, de altfel, limbajul corporal joacă un rol important.

Influențezi cum te percep ceilalți prin modul în care te orientezi spre ei, îți miști mâinile, picioarele și întregul corp, cum îi privești, zâmbești ș.a.m.d.

Proiectul 5 Toastmasters (“Your body speaks”) își propune să-ți ofere ocazia de a exersa câteva elemente de bază ale limbajului corporal într-un discurs.

Poziția corpului

Corpul trebuie să fie orientat, în general, către public. Cu brațele deschise și privirea către cei ce te ascultă vei transmite sinceritate și dorința ta de a comunica.

 

Pe de altă parte, imaginează-te că ai sta în fața publicului cu brațele strânse la piept, picioarele încrucișate, iar privirea în tavan sau podea. O poziție potrivită a corpului poate amplifica mesajul tău.

Mișcările

Adoptă mișcări naturale și simple. Pășește cu încredere în fața publicului, privește-i în ochi în timp ce le vorbești și fii atent la ticurile nervoase: frecatul mâinilor, bătutul din picioare, etc.

În timp ce vorbești alternează o ușoară deplasare stânga-dreapta, față-spate cu statul pe loc. Evită să stai într-un singur loc fără a te mișca de acolo, pe de altă parte nici nu e nevoie să faci jogging pe scenă. Experimentează cum te simți mai bine și natural.

Gesturile într-un discurs Toastmasters

În cadrul unui discurs (indiferent că este Toastmasters sau nu) acordă atenție maximă gesturilor pe care le faci în timp ce vorbești. Micile gesturi pot amplifica cuvintele tale și pot crea un impact puternic asupra audienței.

Spre exemplu atunci când spui “îmi amintesc cu drag de…“, poți duce mâna ușor spre inimă pentru a sublinia faptul că te gândești la lucruri frumoase. Pumnul lovit în cealaltă palmă subliniază importanța cuvintelor tocmai rostite. În mod similar poți adăuga mici gesturi, care să întărească ce tocmai ai spus.

Adoptă, de preferat, gesturile nu foarte ample și nici prea rapide pentru a nu deruta publicul. Închipuie-ți un dreptunghi în fața ta, format de umerii tăi și stomac. Încearcă să păstrezi mâinile cât mai mult în această zonă.

Ține mâinile către public cu palmele în sus, cu excepția momentelor în care le folosești pentru gesturi. Există o semnificație a modului în care ții palmele: palmele în sus sugerează onestitate, sinceritate, deschidere, obediență chiar. Palmele orientate în jos, în timp ce vorbești, pun vorbitorul în poziție de inferioritate față de tine, îi comanzi. Îți amintești când a venit șeful tău la tine și ți-a comandat “du-te și fă asta“, aratând cu degetul spre tine? Cum era palma, în sus sau jos?

Evită să ții mâinile în buzunar sau ascunse la spate. Preferabil ca publicul să vadă mereu palmele – în limbajul corporal aceasta transmite sinceritate.

Contactul vizual

Contactul vizual este un element esențial în comunicare. Vorbind în fața unui public e dificil să menții contactul vizual cu fiecare. Nici nu trebuie, e suficient să definești câteva zone din public și să le privești pe rând, astfel vei crea impresia unui contact vizual cu fiecare ascultător.

În timp ce vorbești, privește o zonă a publicului, apoi alta, ș.a.m.d. Încearcă să menții contactul vizual cu fiecare zonă a audienței, evitând să favorizezi o zonă anume. Roagă pe cineva dintre ascultători să verifice cum te-ai descurcat la acest aspect.

Cum te asiguri că vei avea un bun discurs Toastmasters la proiectul 5?

Ca la fiecare discurs Toastmasters, iată câteva asfaturi ca să ai succes la proiectul 5, “Your body speaks“:

  • Alege un subiect în care să-ți fie ușor să incluzi mici gesturi corporale. Organizează-ți discursul, conformproiectului 2 Toastmasters.
  • Include gesturi care să sublinieze diversele idei pe care le dezvolți. Mai sus ți-am dat câteva exemple.
  • Dacă nu știi ce mișcări și gesturi să incluzi în discursul tău, caută pe Youtube “Toastmasters speech 5 your body speaks“. Vizionează proiectele 5 ale altora și vezi cum au procedat ei.
  • Pregătește-ți discursul și repetă-l până când poți să-l spui fără a folosi notițele. Modifică frazele care ți se par forțate, cu altele ce sună natural. Fă ca totul să sune fluent și natural, iar tu să te simți bine vorbind.
  • Mișcă-te natural pe scenă. Dacă simți că te comporți fals, probabil așa este și mai trebuie să exersezi.
  • Pășește și mișcă-te cu încredere. Nu lăsa eventualele mici emoții să te afecteze. Până acum probabil te-ai obișnuit cu vorbitul pe scenă și treptat emoțiile nu te vor mai afecta.
  • După discurs, notează-ți cu atenție feedback-ul primit de la evaluatori și decide ce trebuie să îmbunătățești pe viitor.

Resurse suplimentare

 

Sursa