Puterea eșecului

Haideți să fim sinceri – fiecare dintre noi își dorește să câștige. Fie că vorbim despre învingerea unui concurent pe piață, fie a unui concurent (de dorit puternic și versat) în Toastmasters. Pe bune, ne dorim cu toată ființa noastră să ținem acel trofeu în mâini, să inspirăm adânc în piept aerul biruinței și să realizăm că munca noastră nu a fost în zadar.

Muncim, inventăm și vizualizăm acea clipă în care numele nostru va fi în frunte și vom primi titlul de Campion. Ne facem planuri și recompense pentru noi înșine, ne gândim cum se va schimba viața noastră din acel moment.

Câți dintre voi s-au gândit, însă, ce se va schimba atunci când veți pierde? Veți renunța oare sau vă veți înfuria și veți transforma această trăire în ceva măreț, într-o creștere personală care vă va arunca cu mult înainte față de cum ați intrat în acel concurs?

Îmi aduc și astăzi aminte decepția pe care am trăit-o la concursul de evaluări la nivel de Divizie, în primăvara lui 2021. Mi-a plăcut prestația pe care am avut-o. Am muncit mult și mi-am investit toată experiența, ba chiar o părticică din suflet în acea evaluare. Însă, nu a fost suficient. Am pierdut și nu am luat nici măcar un loc printre cele 3 de frunte. Dacă ați pierdut cel puțin o competiție în viața voastră, îmi veți înțelege supărarea, frustrarea și mânia.

După ce râsul isteric și replicile tăioase s-au domolit, am pornit să-mi caut greșeala, și anume – cu ce au fost ceilalți mai buni și ce detalii importante am omis eu. În urma oricărui eșec acesta este primul pas pentru a ne învăța lecția și a evolua. Este oportunitatea PERFECTĂ pentru a trece la un alt nivel și a ne îmbunătăți abilitățile.

În Toastmasters avem frumoasa ocazie și tradiție să cerem feedback. Dacă ați ajuns la o etapă avansată, nu ezitați să îl cereți de la colegii din alte cluburi. Prietenii din clubul vostru, mai degrabă, vor fi la fel de înfuriați și supărați – au ținut cu voi și chiar și-au dorit să câștigați. Astfel, feedback-ul va fi centrat, în mare parte, pe încurajare.

Cereți recomandări, abordați colegii cu care v-ați intersectat la bootcampuri, concursuri sau la alte evenimente importante, a celor care au fost cu ochii pe voi și cu siguranță au CE să vă spună. Veți rămâne uimiți pe cât de frumoase și multilaterale pot fi recomandările pe care le veți primi.

Le pot asemăna cu un braț de bujori. Le-am colectat cu drag și grijă de la colegii din arie și din divizie și astăzi pot zice că orice evaluare pe care o fac poartă în sine aroma, culoarea și prospețimea acelui buchet minunat.

A urmat implementarea. Din tot ce am primit, am ales ce mi s-a potrivit mai bine, ce am simțit și ce am fost gata să aplic. Am exersat un an întreg și de fiecare dată în care am fost complimentată pentru evaluările mele, am zis că eșecul m-a transformat.

Ne apropiem cu pași grăbiți de Concursul de Discursuri pregătite și de Evaluări, ediția 2022. A mai trecut un an. Mă simt mai puternică și mai călită. Am în spate un eșec trăit, conștientizat și prelucrat. Acum un an am promis să revin mai pregătită și să am o prestație mai valoroasă.

Eșecul m-a învățat că pot fi mai bună, m-a ajutat să simt orice cuvânt și sentiment pe scenă, să intru în pielea vorbitorului și să îl ajut să devină mai bun, să fac dintr-o evaluare un adevărat discurs și să îmi doresc și mai mult să câștig.

Reamintiți-vă de un trofeu pe care l-ați obținut –  ce a fost mai frumos: calea provocatoare pe care ați parcurs-o și ați învins sau momentul în care ați primit titlul de câștigător?

Pentru mine, cu siguranță, este calea. Trăiți-o, savurați-o și nu uitați că eșecul are o putere fenomenală. Depinde doar de noi cum îl interpretăm – umflăm buza și cedăm sau îl privim în ochi, îl cuprindem și îl transformăm în cea mai puternică armă și experiență a noastră.

Curaj, Campionule!

Maria-Victoria Racu,

Vicepreședinte Membri, Boardul 2021-2022